Ruckers

Al meer dan twintig jaar ben ik gefascineerd door het zogenaamde transpositie-clavecimbel. Een clavecimbel dat van circa 1580 tot 1650 in grote aantallen werd gebouwd. Naarmate ik er meer over las begreep ik hoe groot de betekenis van dit type clavecimbel is geweest. Maar ook hoe bouwers en clavecinisten het tot nu toe links hebben laten liggen…

 

Onder het motto "wat goed genoeg was voor de belangrijkste componisten en spelers van die tijd is goed genoeg voor mij" ben ik mijn fascinatie gevolgd en heb ik een dergelijk instrument laten bouwen. Door te klikken op een van de buttons in het menu "transpositieclavecimbel" kunt u meer te weten komen over de geschiedenis en het gebruik van dit eens zo courante instrument.

 

Naast algemene informatie over het type instrument kunt u in dit menu ook lezen wat de verschillende theorieën zijn aangaande het precieze gebruik van de twee ten opzichte van elkaar verschoven klavieren. Dat zoveel toonaangevende componisten, musici en muziekliefhebbers juist voor dit instrument kozen laat de lijst van oorspronkelijke bezitters duidelijk zien.